Γ6 Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ανθεκτικά τοπικά συστήματα τροφίμων;
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό τοπικό σύστημα τροφίμων, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη, να αντέχει στις παγκόσμιες κρίσεις και να μας δίνει την ευκαιρία να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, να προστατέψουμε τον πλανήτη και να προωθήσουμε την υγεία, την κοινωνική ευημερία και τη δικαιοσύνη.
- Καλλιεργώντας τοπικά και υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές και τεχνολογίες μειώνονται οι ενεργοβόρες μεταφορές, ενισχύεται η τοπική οικονομία και η κοινωνία ανταπεξέρχεται καλύτερα στις κλιματικές και οικονομικές κρίσεις, χωρίς να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων.
- Χρησιμοποιώντας τοπικές πηγές εφοδιασμού και μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες καθορίζονται από διαφάνεια και δίκαιες σχέσεις εργασίας, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιώσιμες και πιο υγιεινές επιλογές, σε οικονομικά προσιτές τιμές.
- Επιδιώκοντας συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καλύπτεται η τοπική ζήτηση σε τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο και μειώνεται η εξάρτηση από προμηθευτές και μεσάζοντες.
- Προωθώντας κοινωνικά καινοτόμες προσεγγίσεις καλλιέργειας, μεταποίησης, εμπορίας και κατανάλωσης τροφίμων που στηρίζουν την κοινωνική ένταξη και πολλαπλές πτυχές της βιωσιμότητας (π.χ. αναδιανεμητικές πολιτικές, στήριξη μικροκαλλιεργητών, εργασιακή ένταξη, τοπική οικονομία κλπ.).
Για περισσότερα γύρω από τα ζητήματα κοινωνικής βιωσιμότητας της αγροτικής πολιτικής https://agriculture.ec.europa.eu/sustainability/socially-sustainable-cap_el