Η2 Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Η2 Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050. Η στρατηγική της Ε.Ε. «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αφορά τη μετάβαση σε ένα δίκαιο, υγιεινό, βιώσιμο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον αγροδιατροφικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα.

Οι αγροτικές περιοχές και τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων είναι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων. Η μετάβαση πρέπει να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές προκλήσεις της προστασίας του κλίματος και της βιοποικιλότητας, καθώς και στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού, διατηρώντας παράλληλα βιώσιμες και δυναμικές αγροτικές κοινότητες. 

  • Οι στόχοι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε σχέση με την αγροτική παραγωγή επιδιώκουν τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας με φόντο την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, καθώς και τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος της ΕΕ, την καθοδήγηση της παγκόσμιας μετάβασης προς την ανταγωνιστική βιωσιμότητα «από το αγρόκτημα στο πιάτο».
  • Η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο», επιδιώκει ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων στην ΕΕ. Προτείνει δράσεις για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων και αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς και την επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών ώστε να προαχθεί η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς, τους αλιείς και τις οικογένειές τους.

Οι κύριοι στόχοι της στρατηγικής ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’ είναι οι εξής:

  • εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων εντός των ορίων του πλανήτη
  • μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών
  • αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία
  • προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής
  • μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
  • καταπολέμηση της απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων
  • βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων
Prev project Next project
Scroll up Drag View