Θ2 Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι πόλεις στη βιωσιμότητα και επανατοπικοποίηση των συστημάτων διατροφής;
Τα αστικά αγροδιατροφικά συστήματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία. Οι πόλεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο λαμβάνοντας μέτρα που θα υποστηρίξουν τη στροφή του ευρύτερου πληθυσμού σε πιο υγιεινές και δίαιτες και βιώσιμες αγροτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, την πρόσβαση σε υγιεινά, βιώσιμα τρόφιμα για όλους και την τόνωση της τοπικής αγροδιατροφικής οικονομίας και της Κ.ΑΛ.Ο.
Οι πόλεις μπορούν να υποστηρίξουν τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων μέσα από:
- Χρήση δημόσιων προμηθειών τροφίμων. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, σε επίπεδο περιφέρειας είτε δήμου, μπορούν να παρέμβουν στην αγορά μέσω των τεχνικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων (στις σχετικές προκηρύξεις δημόσιου διαγωνισμού είτε αναθέσεις) διασφαλίζοντας ότι τα δημόσια γεύματα που σερβίρονται σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα δημόσια ιδρύματα, είναι υγιεινά και βιώσιμα και προέρχονται ιδανικά από βιολογική γεωργία (βλ. την περίπτωση των σχολικών γευμάτων στον πρωτοπόρο Δήμο του Μάλμο στη Σουηδία και τοπικές αγορές.
- Αύξηση της διαθεσιμότητας και οικονομικής προσιτότητας της ποιοτικής και βιώσιμης τροφής. Πολύ συχνά, η ελλιπής πρόσβαση και οι υψηλές τιμές των προϊόντων περιορίζουν την ικανότητα των πολιτών να κάνουν βιώσιμες επιλογές τροφίμων, ενώ το μάρκετινγκ τροφίμων συχνά ενθαρρύνει την ανθυγιεινή διατροφή. Οι πόλεις μπορούν να προωθήσουν την κατανάλωση ισορροπημένης θρεπτικής δίαιτας, να επηρεάσουν την τοπική διανομή τροφίμων, τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των προϊόντων, καθώς και τις διαφημίσεις πιο βιώσιμων τροφίμων σε δημόσιους χώρους.
- Εισαγωγή ή επέκταση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας. Παραδείγματα αποτελούν τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια, τα προγράμματα βοήθειας ανά γειτονιά π.χ. σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας ή σε ευάλωτες ομάδες όπου η επιλεξιμότητα μπορεί να καθορίζεται συνήθως από το εισόδημα ή άλλες κοινωνικοοικονομικές ευπάθειες κλπ.
- Ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων διανομής τροφίμων υποστηρίζοντας τις αγορές παραγωγών, τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, την απευθείας πώληση σε αγροκτήματα και τους λιανοπωλητές υγιεινών τροφίμων που υποστηρίζουν την τοπική και περιφερειακή αγορά φρούτων και λαχανικών.
Μείωση της σπατάλης και βελτίωσης της κυκλικότητας του τοπικού συστήματος τροφίμων. Τα απορρίμματα τροφίμων συχνά αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών αστικών στερεών αποβλήτων των πόλεων και η διαχείρισή τους είναι σημαντική πρόκληση για τις πόλεις. Επενδύοντας στη χωριστή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων, μπορεί να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και να παραχθεί κομπόστ που δύναται να χρησιμοποιηθεί σε δημοτικά πάρκα ή σε εγχειρήματα αστικής γεωργίας.
Category: