Ζ10 Μειώνω την σπατάλη και στα υπολείμματα της τροφής που καταναλώνω
Τι είναι η κομποστοποίηση;
H κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία οργανικά κατάλοιπα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων (π.χ. τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, λαχανικά, κλπ.) ή άλλων φυτικών και οργανικών υλικών (φύλλα και κλαδέματα φυτών, χαρτί κουζίνας, φίλτρα καφέ) αποσυντίθενται και διασπώνται (ανακυκλώνονται) παράγοντας το κομπόστ (ή αλλιώς χούμους). Μια οργανική ύλη, πλούσια σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία, που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό για λίπανση στον κήπο και τις γλάστρες μας. Το βασικό όφελος από μια τέτοια διαδικασία, ιδιαίτερα αν την κάνουμε και στο σπίτι (οικιακή κομποστοποίηση) μπορεί να μειώσει αισθητά την ποσότητα των σκουπιδιών του νοικοκυριού μας και κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές, και άρα σε συνολική μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Έτσι μειώνεται η σπατάλη και το συνολικό αποτύπωμά μας μέσα από την κατανάλωση τροφίμων.