Ζ1 Βιολογικές μέθοδοι παραγωγής / organic agriculture

Ζ1 Βιολογικές μέθοδοι παραγωγής / organic agriculture

Πρόκειται για κατάλληλες καλλιεργητικές μεθόδους που χρησιμοποιούν φυσικές ουσίες και διεργασίες χάρη στις οποίες διατηρείται η γονιμότητα των εδαφών (π.χ. αμειψισπορά, αγρανάπαυση, φυσικά λιπάσματα), η οικολογική ισορροπία και η ενίσχυση του καλλιεργούμενου φυτού έναντι παρασίτων, ζιζανίων, παθογόνων, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η θρεπτική αξία (θρεπτικές ουσίες, ζάχαρα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Όμοια με τη γεωργία, η βιολογική κτηνοτροφία σχετίζεται με τη φυσική διαβίωση των ζώων και τη βιολογική διατροφή τους, είτε με πρόσληψη απευθείας από τους βοσκοτόπους είτε με ζωοτροφές που έχουν παραχθεί βιολογικά και χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Αυτό σημαίνει ότι, η βιολογική (ή οργανική) γεωργία και κτηνοτροφία προσφέρουν ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα στον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την υγεία των αγροτών από την έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες. 

Συνολικά, οι βιολογικές μέθοδοι έχουν περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς συμβάλλουν στην υπεύθυνη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, στη διατήρηση της ποιότητας του νερού, στην οικολογική ισορροπία και την καλή υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Prev project Next project
Scroll up Drag View