Δ12 Είναι εφικτή η πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε ποιοτικό τρόφιμο;
Η πρόσβαση σε ασφαλή, επαρκή και υγιεινά τρόφιμα για όλους αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαθεσιμότητα βιώσιμων και υγιεινών τροφίμων, η οικονομική τους προσιτότητα, και η πρόσβαση στην πληροφορία/γνώση.
Συχνά τα προϊόντα που παράγονται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο (π.χ. βιολογικά, προϊόντα δίκαιου εμπορίου κλπ.) δεν είναι οικονομικά προσιτά λόγω υψηλότερου κόστους παραγωγής και απευθύνονται σε οικονομικά εύπορο καταναλωτικό κοινό που είναι πρόθυμο να πληρώσει.
- Η πρόσβαση όμως σε ποιοτική τροφή δεν πρέπει να συνιστά πολυτέλεια ούτε προνόμιο των εύπορων, ειδικά σε περιόδους ανέχειας και πολλαπλών κρίσεων. Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, συχνά αναγκάζονται να επιλέξουν πιο ανθυγιεινά τρόφιμα επειδή δεν γνωρίζουν για αυτά ή επειδή δεν έχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειάς τους.
- Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών γύρω από περιβαλλοντικά και διατροφικά ζητήματα σχετικά με την προέλευση και τις μεθόδους παραγωγής των τροφίμων που καταναλώνουν μπορεί να μετατοπίσει τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις όλων των καταναλωτών σε βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων προκειμένου να έχουν υγιή και δραστήρια διαβίωση.
- Η παραγωγή ποιοτικών διατροφικών αγαθών (παραδοσιακά προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ, αγαθά από μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, μικτές καλλιέργειες, ανακύκλωση κλπ.) θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, της ανεργίας και του μαρασμού της υπαίθρου, και να εξασφαλίσει διατροφική ασφάλεια και αυτάρκεια για τις τοπικές κοινωνίες.
- Να βρεθούν εναλλακτικά κανάλια διάθεσης και εμπορίας που να αυξάνουν το αμοιβαίο όφελος για τον παραγωγό και τον καταναλωτή με δίκαιες τιμές και για τους δύο.
Category: