Α8 Τροφοχιλιόμετρα/Μείωση εκπομπών CΟ2

Α8 Τροφοχιλιόμετρα/Μείωση εκπομπών CΟ2

Με τον όρο τροφοχιλιόμετρα (ή τροφομίλια) αναφερόμαστε στην απόσταση που διανύει ένα τρόφιμο για να μεταφερθεί από το σημείο παραγωγής στον αγρό έως το τελικό σημείο κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ενδιάμεσων σταδίων επεξεργασίας και μεταποίησης.

Η έννοια των ‘τροφομιλίων’ (ή τροφοχιλιομέτρων) προσπαθεί να αναδείξει τις κρυμμένες οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες του παγκοσμιοποιημένου αγροδιατροφικού συστήματος, στρέφοντας την προσοχή μας στο ερώτημα «από πόσο μακριά και με ποιον τρόπο έρχεται στο πιάτο μας η τροφή που καταναλώνουμε;». Και τελικά ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη από τη μεταφορά τροφίμων που έρχονται από μακρινές αγορές; 

Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα μεγάλα ταξίδια της τροφής σημαίνουν μειωμένη φρεσκάδα και θρεπτική αξία, απώλειες κατά μήκος της διαδρομής των πιο ευπαθών προϊόντων (σπατάλη), αύξηση του κόστους διάθεσης στον καταναλωτή και περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις επεξεργασίες μακράς συντήρησης και τα υλικά τη συσκευασίας. Αντίθετα, η κατανάλωση τοπικών και εποχικών προϊόντων υποστηρίζει τα τοπικά αγροδιατροφικά συστήματα και συμβάλλει στην υγεία του πλανήτη και των καταναλωτών.

  • Ένα βίντεο για το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής

Prev project Next project
Scroll up Drag View