Β2 Τι εννοούμε με τον όρο τοπικό σύστημα τροφίμων;

Β2 Τι εννοούμε με τον όρο τοπικό σύστημα τροφίμων;

Ένα τοπικό σύστημα τροφίμων σε γενικές γραμμές αναφέρεται σε τρόφιμα που παράγονται, μεταποιούνται και προσφέρονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Μικραίνει δηλαδή τις αποστάσεις μεταξύ του τόπου παραγωγής και του τόπου κατανάλωσης καλλιεργώντας τους δεσμούς εγγύτητας (κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτισμικοί, περιβαλλοντικοί) μεταξύ των: 

α) τοπικών παραγωγών (γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων) και μεταποιητών, βιοτεχνών παρασκευαστών τροφίμων και ποτών της ευρύτερης περιοχής, 

β) των λιανοπωλητών και των επιχειρήσεων που προμηθεύουν και πωλούν τοπικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων αγορών παραγωγών, λαϊκών αγορών, καταναλωτικών συνεταιρισμών, υπηρεσίες τροφοδοσίας εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, φυλακών κ.α.),

γ) των καταναλωτών, ντόπιων και επισκεπτών, που αγοράζουν και καταναλώνουν τοπικά τρόφιμα και ποτά. 

 

Σε ένα τοπικοποιημένο σύστημα τροφίμων τα προϊόντα διανύουν μικρότερη απόσταση και επιπλέον δεν περιλαμβάνουν πολλούς ενδιάμεσους στην επεξεργασία, συσκευασία μεταφορά και πώληση του τροφίμου, που επιβαρύνουν τόσο την τελική τιμή στον καταναλωτή («καπέλο» των μεσαζόντων) όσο και το περιβάλλον (οικολογικό αποτύπωμα τροφομιλίων). Πρόκειται δηλαδή για «βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμου». Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στις βραχείες αλυσίδες συγκαταλέγονται επίσης αγροτρόφιμα που μπορεί γεωγραφικά να παράγονται σε μακρινές περιοχές (όπως καφές, τσάι και μπαχαρικά), όμως μεσολαβεί ένας μόνο ενδιάμεσος μεταπωλητής μέχρι τον καταναλωτή. Πρόκειται συνήθως για περιπτώσεις δίκαιου εμπορίου, όπου ένας κεντρικός συνεργατικός κόμβος- σημείο αγοράς φέρνει σε άμεση επαφή μικρούς και περιθωριοποιημένους από τα μεγάλα δίκτυα διανομής ανεξάρτητους παραγωγούς και συνεταιρισμούς με καταναλωτές που τους ενδιαφέρει η τοπική ποιότητα, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των αυτόχθονων κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων τους.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε μια πλατφόρμα δικτύωσης «ανοιχτών» επισκέψιμων αγροκτημάτων και μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, το OpenFarm Agora, το οποίο προωθεί προϊόντα μικρών παραγωγών.

Prev project Next project
Scroll up Drag View