Δ6 Σε τι διαφέρει ένα βιολογικό από ένα συμβατικό τρόφιμο ή από ένα προϊόν τοπικό;
Θα πρέπει να μας προβληματίζει η κλίμακα και ο όγκος της παραγωγής, αλλά και ποιους τελικά ωφελεί.
Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να είναι εξίσου βιομηχανοποιημένη με τη συμβατική; Ο προβληματισμός αυτός τίθεται σε σχέση με τα βιολογικά προϊόντα μαζικής παραγωγής. Όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο οι εταιρείες βιολογικών προϊόντων στοχεύουν γενικά σε εθνικές και διεθνείς αγορές και προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση μεγάλων αλυσίδων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα βιολογικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων διανομής. Αυτό συνεπάγεται ότι ορισμένοι βιοκαλλιεργητές που συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες, καλούμενοι να ανταποκριθούν στη μεγάλη παγκόσμια ζήτηση, κινδυνεύουν να προσομοιάσουν με συμβατικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αναγκάζονται να καλλιεργήσουν περισσότερο εντατικά τη γη, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες όπως π.χ. διάβρωση του εδάφους ή απώλεια υδάτινων πόρων. Έτσι, η βιομηχανοποιημένη βιολογική καλλιέργεια, αν και πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τη συμβατική βιομηχανική γεωργία, μπορεί να είναι εξίσου εντατικοποιημένη και μεγάλης κλίμακας και να προάγει τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, αναιρώντας κάποια από τα οφέλη αυτής καθαυτής της βιολογικής γεωργίας.