Ε4 Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο): πρακτικές και εναλλακτικά τοπικά συστήματα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων / Social and Solidarity Economy

Ε4 Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο): πρακτικές και εναλλακτικά τοπικά συστήματα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων / Social and Solidarity Economy

Νέα προσέγγιση της επιχειρηματικότητας και καλλιέργεια νέας νοοτροπίας – Μπορούν να συμβάλλουν στην επισιτιστική κυριαρχία και στη μείωση της κοινωνικής, οικονομικής και γεωγραφικής απόστασης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Ως «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» ορίζεται το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μία εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον. […] Περιλαμβάνει Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, και γενικότερα φορείς όπου σύμφωνα με το καταστατικό τους οφείλουν να αναπτύσσουν δραστηριότητες συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, εφαρμόζοντας δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με την αρχή ένα μέλος μία ψήφος, ανεξάρτητα από τη συνεισφορά κάθε μέλους (ΝΟΜΟΣ 4430/2016).

 

Δείτε περισσότερα:

  • στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Κ.ΑΛ.Ο. της Γεν.Γραμ. Εργασίας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ και το ενημερωτικό φυλλάδιο εδώ
  • στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. τον Οδηγό «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κ.ΑΛ.Ο.» εδώ
  • στην πλατφόρμα δικτύωσης φορέων Κ.ΑΛ.Ο  εδώ

 

Η Κ.ΑΛ.Ο. είναι ένας τρόπος συλλογικής δραστηριότητας που παρέχει αγαθά και υπηρεσίες προκειμένου να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες και να αντιμετωπίσει προβλήματα εστιάζοντας σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους και το κοινό συμφέρον (συλλογική ωφέλεια), πέρα από τη λογική της κερδοσκοπίας.

 

Στον αγροτροφικό τομέα, μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σύμφωνα και με τον Ν. 4430/2016 προωθούν: 

  • Τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και διανομής και συμβάλλουν στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου (αγροοικολογικές πρακτικές, διάσωση παραδοσιακών σπόρων, δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο κλπ.). 
  • Την αειφόρο γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, η οποία δίνει έμφαση στη διατήρηση και διάδοση απειλούμενων τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών ή φυλών ζώων και στην αποτροπή διείσδυσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή την υπερεκμετάλλευση και υποβάθμιση των φυσικών πόρων. 
  • Την τοπικά και περιφερειακά υποστηριζόμενη γεωργία ή κτηνοτροφία/αλιεία, που συμβάλλει στην ανάπτυξη απευθείας εμπορικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και ενισχύει την προσβασιμότητα σε είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, μέσα από την απευθείας διάθεσή τους.
  • Τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, με συμμετοχή των πολιτών, μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, αξιοποίηση, ανακύκλωση των αποβλήτων ή μέσα από τον επανασχεδιασμό του τρόπου παραγωγής και διανομής των προϊόντων π.χ. κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων. 

 

Μπορεί να περιλαμβάνει εγχρήματες και μη εγχρήματες μορφές δραστηριότητας,

 

Μέσα από κοινωνική επιχειρηματικότητα:

 

– Καταστήματα/ δίκτυα δίκαιου εμπορίου

– Αγροτικοί συνεταιρισμοί

– Καταναλωτικοί συνεταιρισμοί /καταστήματα με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς

– Συνεταιριστικά εστιατόρια και καφενεία

– Συνεταιρισμοί εργαζομένων

– Συνεταιριστικές τράπεζες που υποστηρίζουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις (π.χ. μικροχρηματοδόσεις αγροτικών και μεταποιητικών μονάδων)

 

Αλλά και μέσα από πρακτικές αυτοδιαχείρισης και άτυπες ομάδες/ άμεσα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών:

– αγορές χωρίς μεσάζοντες 

– αγορές παραγωγών

– Κ.Υ.ΓΕΩ (Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία)

– κατ’ οίκον παράδοση καλαθιών απευθείας από παραγωγούς

– αστική γεωργία/κοινοτικοί ή δημοτικοί λαχανόκηποι

– τράπεζες σπόρων

– συλλογικές κουζίνες

Prev project Next project
Scroll up Drag View