Ε3 Εναλλακτικά Αγροτροφικά ή Αγροδιατροφικά Δίκτυα / alternative food networks
Εκφράζουν το αυξανόμενο κοινωνικό αίτημα για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα που θα ενσωματώνουν γεύσεις, παραδόσεις και αξίες του τόπου παραγωγής μέσα από διαφανείς διαδικασίες, δίκαιη τιμή και διασφάλιση της διατροφικής κυριαρχίας σε τοπικό επίπεδο.
Τα Εναλλακτικά Αγροδιατροφικά Δίκτυα αναφέρονται σε βραχέα δίκτυα εφοδιασμού τροφίμων που φέρνουν πιο κοντά τους καταναλωτές της πόλης με τους αγρότες παραγωγούς και τους τόπους τους, καθιερώνοντας νέες μορφές οργάνωσης της παραγωγής και διακίνησης του τροφίμου σε σχέση με το τυποποιημένο, βιομηχανικό και παγκοσμιοποιημένο αγροδιατροφικό σύστημα. Πρόκειται δηλαδή για έναν εναλλακτικό τρόπο οργάνωσης και διακυβέρνησης της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας που υλοποιεί διαδικασίες και λειτουργίες επανατοπικοποίησης των συστημάτων τροφίμου σε σχέση με το τυποποιημένο, βιομηχανικό και παγκοσμιοποιημένο αγροδιατροφικό σύστημα. Στηρίζονται στην εγγύτητα (γεωγραφική, κοινωνική, πολιτισμική, ιδεολογική) μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και οικοδομούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και δίκαιης συναλλαγής, (επανα)σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων τις σχέσεις πόλης – υπαίθρου. Εκφράζουν το αυξανόμενο κοινωνικό αίτημα για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα που θα ενσωματώνουν γεύσεις, παραδόσεις και αξίες του τόπου παραγωγής, ενώ παράλληλα, «απεγκλωβίζουν» τους παραγωγούς από τα μεγάλα δίκτυα διανομής και την παγκόσμια αγροβιομηχανία, μέσα από εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης του προϊόντος που διασφαλίζουν διαφανείς διαδικασίες, δίκαιη τιμή και διατροφική κυριαρχία σε τοπικό επίπεδο. Ορισμένα παραδείγματα είναι οι αγορές χωρίς μεσάζοντες, οι αστικοί λαχανόκηποι, τα συνεταιριστικά παντοπωλεία, η κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία αλλά και πρακτικές βιώσιμης προμήθειας τροφίμων από τοπικά δίκτυα παραγωγών για δημόσια παροχή γευμάτων (π.χ. σχολικές καντίνες).