Ζ7 Αγοράζω προϊόντα με γεωγραφική καταγωγή

Ζ7 Αγοράζω προϊόντα με γεωγραφική καταγωγή

Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και του οποίου η ιδιότυπη (specific) ποιότητα, τα χαρακτηριστικά ή η φήμη οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον (terroir) που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες. Η σήμανση ΠΟΠ (ετικέτα) πιστοποιεί τη μοναδικότητα και αυθεντικότητα του προϊόντος και τον δεσμό του με τον τόπο παραγωγής (εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, πολιτισμική κληρονομιά) με την προϋπόθεση ότι όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. 

Το καθεστώς για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92 και τροποποιήθηκε σύμφωνα με τον τελευταίο Κανονισμό αριθ. 1151/2012, με βάση τον οποίο ορίστηκαν τρία συστήματα ποιότητας: α) οι προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) και οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), β) τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και γ) οι προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας, όπως π.χ. «Προϊόν ορεινής παραγωγής», «Προϊόν νησιωτικής γεωργίας» κλπ. (βλ. Κανονισμό ΕΕ, αρ. 1151/2012 ). 

Το πλαίσιο αυτό:

  • συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη των προϊόντων ενός τόπου (παραδοσιακές γνώσεις και τεχνογνωσία της κοινότητας παραγωγής), και στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του,
  • παρέχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αμείβονται δίκαια στην αγορά 

 Πηγή: Γλωσσάρι (2024) στο: Χωρική ανάπτυξη υπό το πρίσμα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (υπό έκδοση)

Prev project Next project
Scroll up Drag View