Ε7 Αγορές παραγωγών (farmer markets) και Βιολογικές αγορές (organic farmers markets)

Ε7 Αγορές παραγωγών (farmer markets) και Βιολογικές αγορές (organic farmers markets)

Οι αγορές παραγωγών συμπεριλαμβανομένων και των βιολογικών αποτελούν διεθνώς τον κύριο τρόπο άμεσης διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων, σε υπαίθριους ή στεγασμένους χώρους.

Οι αγορές παραγωγών αφορούν κυρίως πώληση φρέσκων αγροτικών προϊόντων, κρεάτων, αρτοσκευασμάτων και άλλων προϊόντων οικοτεχνίας σε ανοιχτούς χώρους της πόλης. 

Στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν νόμιμες αγορές που να επιτρέπουν αποκλειστικά και μόνο πάγκους παραγωγών, παρά μόνο η λαϊκή αγορά, όπου επιτρέπονται και κυριαρχούν κατά κύριο λόγο οι έμποροι που εφοδιάζονται προϊόντα από τις κεντρικές αγορές. Ειδικότερα, οι μοναδικές ανοιχτές αγορές με πάγκους αμιγώς αγροτών είναι οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών (γνωστές ως βιολογικές αγορές) που οργανώνονται σε διάφορες γειτονιές μεγάλων πόλεων της χώρας. Οι αυτοδιαχειριζόμενες αυτές αγορές, ελλείψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, λειτουργούσαν  ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (παρ)άτυπα, συχνά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεσμοθετήθηκαν -μετά από μακρόχρονους αγώνες- μόλις το 2019 ως (βλ. ΦΕΚ Β’ 2710/2-7-19), δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα από πιστοποιημένους επαγγελματίες αγρότες, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και με ελέγχους σε πολλά επίπεδα και κυρίως επί της πιστοποιημένης βιολογικότητας των προϊόντων, τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τους φορείς που οργανώνουν τις αγορές υπό αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας για την εξασφάλιση των καταναλωτών.

Μάθετε περισσότερα για τις βιολογικές αγορές Αττικής και Βορείου Ελλάδας.

Prev project Next project
Scroll up Drag View