Δ7 Δίκαιο εμπόριο

Τι είναι το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο; είμαστε εμείς!

«Ως δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ορίζεται η βασισμένη στο διάλογο, τη διαφάνεια και τον αλληλοσεβασμό εμπορική σύμπραξη, που επιδιώκει μεγαλύτερη ισοτιμία στο διεθνές και εγχώριο εμπόριο. Συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας καλύτερους όρους εμπορίας των προϊόντων και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων παραγωγών και εργαζομένων» (ΝΟΜΟΣ 4430/2016). 

Αν για τους αγρότες παραγωγούς το δίκαιο εμπόριο διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές, και κυρίως ανεξαρτησία από τα κυρίαρχα κανάλια εμπορίου, για τους καταναλωτές, επίσης δημιουργεί θετικό αντίκτυπο. Προσφέρει καλύτερης ποιότητας και ασφαλέστερα τρόφιμα από τα συμβατικά (μικρής κλίμακας γεωργία, γνωστή προέλευση προϊόντων, παραγωγοί ή συνεταιρισμοί παραγωγής, εμπιστοσύνη μέσα από την πρόσωπο-με-πρόσωπο συνδιαλλαγή είτε πιστοποιημένη ποιότητα μέσω επίσημου δικτύου FAIR TRADE). 

Πάνω απ’ όλα, επιλέγοντας ο καταναλωτής ένα προϊόν δίκαιου εμπορίου επηρεάζει -στο βαθμό που του αναλογεί- όλη την εφοδιαστική αλυσίδα προς τα πίσω (μεταποιητές- αγροβιομηχανία, εταιρείες παραγωγής και διάθεσης) συμβάλλοντας σε μια μετακίνηση προς καλές και ηθικές πρακτικές απέναντι στον άνθρωπο, τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

  • Διαβάστε εδώ τη Χάρτα του Διεθνούς Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου
  • Δείτε το Βίντεο της Fair trade Hellas για το δίκαιο εμπόριο 

  • Πώς λειτουργεί ένα σούπερ μάρκετ για το δίκαιο εμπόριο;

Prev project Next project
Scroll up Drag View