Β5 Γιατί είναι σημαντική η βράχυνση των κρίκων της εµπορικής αγροδιατροφικής αλυσίδας;

Β5 Γιατί είναι σημαντική η βράχυνση των κρίκων της εµπορικής αγροδιατροφικής αλυσίδας;

Μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού σημαίνουν κατανάλωση περισσότερων τοπικών και θρεπτικών εποχιακών προϊόντων, δικαιότερες τιμές για παραγωγούς και καταναλωτές, μείωση των τροφομιλίων και της σπατάλης κατά μήκος της αλυσίδας και περισσότερη αυτάρκεια σε τοπικό επίπεδο.

Δείτε εδώ τι είναι τα τροφομίλια ή τροφοχιλιόμετρα

  • Μειώνει τη μεγάλη διαφορά τιµής (ψαλίδας) μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή (µεσιτέµποροι – χονδρέµποροι – λιανέµποροι – µανάβηδες) και μπορεί να πετύχει περισσότερο οικονομικά προσιτές τιμές θρεπτικών τροφίμων.
  • Καθιστά αμεσότερη τη σχέση εμπιστοσύνης µεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
  • Στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και κυρίως τους μικροκαλλιεργητές και τις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
  • Στηρίζει την αύξηση της πρόσβασης του πληθυσμού σε βασικά αγαθά και προμήθειες  μέσα από την τοπική αγορά, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την επισιτιστική ανασφάλεια. 
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας πιο ανθεκτικής, διαφανούς και δικαιότερης αλυσίδας τροφίμων, καθιστώντας ενεργότερη τη συμμετοχή του καταναλωτή στον κοινωνικό έλεγχο των διαδικασιών παραγωγής τροφίμου και στη διακυβέρνηση της αλυσίδας αξίας (διαμόρφωση καλής ποιότητας και δίκαιης τιμής).
  • Καθιστά περισσότερο εφικτή τη συνεργασία μεταξύ ομάδων αγροτών, μεμονωμένων καταναλωτών, κοινοτήτων και συνεταιρισμών, ώστε να αποκτηθεί ολοένα και μεγαλύτερη αυτοδυναμία της αλυσίδας, επιτρέποντας παράλληλα τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες να διατηρήσουν μια σταθερή προσφορά και ποιότητα τροφίμων σε δίκαιες τιμές.

 

Prev project Next project
Scroll up Drag View