Β4 Γιατί είναι σημαντική η (επανα)τοπικοποίηση του αγροτροφικού συστήματος;

Β4 Γιατί είναι σημαντική η (επανα)τοπικοποίηση του αγροτροφικού συστήματος;

Η (επανα)τοπικοποίηση του αγροδιατροφικού συστήματος συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και σημαίνει εξασφάλιση διατροφικής αυτάρκειας και κυριαρχίας για τις τοπικές κοινότητες απέναντι στις αθέμιτες δομές και στρεβλώσεις του διεθνούς εμπορίου και έναν υγιή πλανήτη.

Η στροφή σε περισσότερο τοπικοποιημένα συστήματα διατροφής δίνει προτεραιότητα στην αναζήτηση μιας ποιοτικά καλής διατροφής, που δεν είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τόπο κατανάλωσης. Έτσι, επανεξετάζοντας τις πρακτικές καλλιέργειας και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε το εμπόριο, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα αύξησης της τοπικής/περιφερειακής/εγχώριας αυτάρκειας, αυτοδυναμίας και ελέγχου της τροφής στο επίπεδο της αλυσίδας αξίας.

 

Θετικές συνιστώσες:

  • Δυνατότητα παραγωγής και κατανάλωσης φρέσκων εποχικών και προσιτών οικονομικά τροφίμων που παράγονται σε άμεση γειτνίαση με την κατανάλωση.
  • Εμβάθυνση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. 
  • Διάσωση των τοπικών ποικιλιών, σπόρων (π.χ. ντόπιες αυτόχθονες ποικιλίες, προσαρμοσμένες στο κλίμα και τη γεωμορφολογία έναντι υβριδίων και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων). 
  • Διασφάλιση πρόσβασης στη γη, και ιδιαίτερα νέων αγροτών και ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής καινοτομίας (συνεταιρισμοί, κοινωνικές επιχειρήσεις, κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία, πολυλειτουργικά αγροκτήματα). Συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την προστασία του περιβάλλοντος, τις ζωντανές σχέσεις πόλης-υπαίθρου και την αναζωογόνηση γενικότερα της κοινωνίας και της οικονομίας της υπαίθρου.
  • Περισσότερη αυτοδυναμία και αυτάρκεια σε τοπικό επίπεδο και μείωση της εξάρτησης από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
  • Μείωση της περιθωριοποίησης των μικρών και μεσαίων αγροτών και των μειονεκτικών αγροτικών περιοχών.
  • Συνέργειες του αγροτικού τομέα με άλλους παραγωγικούς και οικονομικούς τομείς της περιοχής, όπως παραδοσιακές οικοτεχνίες και βιοτεχνική μεταποίηση τροφίμων (μικρά τυροκομεία, εργαστήρια ζυμαρικών, ελαιοτριβεία κοκ) ή αγροτουρισμός, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής εδαφικής οικονομίας.
Prev project Next project
Scroll up Drag View